Startovala ekspedicija „Trnovo 2014.“

Amblem-MONTENEGRO-za tisakMeđunarodna speleo-ronilačka ekspedicija „Trnovo 2014.“ je otpočela 06. jula 2014. godine i trajaće do 20. jula. Cilj ekspedicije je istraživanje pećinskog sistema u selu Trnovu u Crmnici koji obuhvata pećine: Grbočica, Babatuša i Spila.

Organizator ekspedicije je DDISKF (Dinaridi-društvo za istraživanje kraških fenomena) iz Zagreba a naš klub je suorganizator. Vođa ekspedicije je speleolog i speleoronilac Tihomir Kovačević-Tihi. U ekspediciji će učestvovati timovi iz Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ekspediciju prati i tim profesionalnih foto i video snimatelja pa će ona rezultirati, pored obimnog elaborata o istraživanju, i monografijom i dokumentarnim filmom.

Već nakon prvih par dana boravka na terenu u pećinama, speleolozi su oduševljeni onim što su vidjeli. Lokacija pećina, kao i forma zadovoljavaju mogućnosti ozbiljne turističke valorizacije, ali to ostaje za konačni sud koji će biti dio ukupnog elaborata o istraživanju a koji će biti dostavljen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Agenciji za zaštitu životne sredine i drugim zainteresovanim institucijama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.