Surdup 2184m (23.04.2017.)

Ovu turu mogli bi nazvati “Uživanje u pravom zimskom ambijentu u sred poljeća!”. Tako je bilo, i ako datum ne nagovještava planinu u tom ruhu…

Datum: Nedelja 23.04.2017.;
Planina: Kučke planine;
Vrh: Surdup 2184 mnv;
Učesnici: Jelena Petković, Ivan Femić, Dražen Marković;
Vodič: Aleksandar Đajić;
Savladana visinska razlika: 800 m;
Distanca: oko 10 km u oba smjera;
Trajanje ture: ukupno 4,5 h (uspon 3 h i silazak 1,5 h);

Dogovor oko uspona pao je maltene u hodu, veče prije odlaska zbog kojekakvih poslovnih obaveza učesnika ture. Polazak u nedelju ujutro sa Starog Aerodroma u 5 h. Ja sam ustao malo ranije da sredim auto pošto mi u zadnje vrijeme izgleda kao dječiji magacan))

Polazak nije nagovještavao uslove koji će nas čekati na planini. Jutro mirno, vedro. Pogled na Žijevo putem od Podgorice ne govori o baš velikoj količini snijega koju bi mogli očekivati pri usponu. Nismo žurili sa vožnjom pošto je put preko Treskavca bio prepun što krupnih , što sitnih odrona. Na Bukumire stižemo oko 6,30h. Tada nam se otvara svima poznati pogled na Pasjak i ono što je za nas u tom trenutku najbitnije da je predio krcat snijegom. Pri dolasku nisam moga ni pomislit da ću kuluar desno od Pasjaka moći penjati u pravim zimskim uslovima. Snijeg koji je padao prethodni vikend maltene se zadržao u potpunosti. Dovezli smo se autom do zadnje livede i spakovaliu za uspon. Dereze smo odmah stavili pošto je temeperatura ispod nule a površina snijega smrzla kao u sred zime. Mi oduševljeni, naravno. Moram pohvaliti Jelenu Petković koja se od nas najbolje spremila što se tiče zimske opreme za uspon. Sve po PS-u!

Na uspon smo krenuli oko 7 šasova desnim kuluarom od Pasjaka. Snijeg nije toliko loš. Propada se najviše do dvadesetak santimetara. Površina smrzla što u mnogome otežava prćenje. Sve je saliveno. Odmah se vidi da do vrha neće biti nikakve čiste površine bez snijega. Ja sam vodio grupu dok nismo izašli maltene u obasjaj sunca desno od sedla izmedju Surdupa i Pasjaka. Tu smo napravili malu pauzu, doručkovali i napravili par fotki. Dalje je nastavio Fema sa vođenjem i prćenjem i tako je bilo sve do vrha. Pri izlasku na prevoj ispod Surdupa dočekao nas je led pa smo odradili malo navezivanje i tu dionicu prešli bezbijedno. Do vrha je sve išlo po planu. Teren, miks stijene i smrznutog snijega.

Na vrhu oko 10 časova i naravno“ KAAAFAA“

Na vrhu se kratko zadržavamo zbog vremena koje se brzo kvari. Snijeg je već počeo da provejava i već smo se našli u pravom zimskom ambijentu. U povratku mećava i snijeg su nas pratili do samog auta. Silazak nije prestavljao nikakv problem. Skinuli smo dereze jer se ispostavilo da je lakše bez njih zbog mekoće snijega u to doba dana. Osmjeh sa lica nismo mogli sakriti. Odavno nisam uživao u ovakvoj zimskoj idili a u proljećno doba godine.

Kod auta smo stigli svi u nekih 15 minuta razmaka, nakon 4,5 sata od polaska. Prepakiranje i put pod noge. Svraćamo kod Biga na Kržanji na jedno tradicionalno piće. U Podgoricu stigosmo oko 14 h i svi ponovo put svojih obaveza, puni utisaka sa današnjeg dana!

Pozdrav do sledećeg druženja,

Đaja!

Surdup 23.04.2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.