Tražimo Planinsku ulicu u Podgorici

Naš Klub je podnio inicijativu Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada da se jedna ulica u Podgorici imenuje kao „Ulica Planinska“. U našem gradu postoje imena ulica po planinskim toponimima (Bjelasička, Durmitorska itd), ali nijedna ulica ne nosi naziv „Planinska“. Koliko smo u saznanju, ni u ostalim gradovima Crne Gore ne postoji ulica ovog naziva. Smatramo to neprimjerenom činjenicom, iz više razloga.

Najveći dio teritorije Crne Gore čine planine, jednim dijelom zaravni dubokog krša, a najvećim dijelom je oblast visokih planina i površi. Po geografskim i drugim karakteristikama crnogorske planine su jedan od najtipičnijih prostora Dinarida u cjelini.

Takođe, značajan dio teritorije Glavnog grada Podgorice je planinska oblast. Na teritoriji Glavnog grada nalazi se preko 20 planinskih vrhova viših od 2000 metara.

Planine imaju veliki značaj i u istoriji i kulturi Crne Gore. Planine su, kroz slavnu istoriju Crne Gore bile mjera crnogorske slobode, mjesto gdje je naš narod, kroz vjekove, sačuvao svoj identitet. Vjekovni život u planinama i sa planinom opredijelio je duh i kulturu naših ljudi a i tipološki nas je definisao.

Planine, danas, predstavljaju jedan od najvećih potencijala naše zemlje za razvoj turizma i poljoprivrede kao strateških privrednih grana.

Crna Gora je jedina država na svijetu čije ime je izvedeno iz odrednice planina.

Sve ovo, ali i mnogo drugih razloga, navodi nas da predložimo da se jedna ulica u Glavnom gradu imenuje „PLANINSKA“. Ukoliko nadležni prihvate našu inicijativu, to će oduševiti veliku armiju planinara i drugih ljubitelja prirode, ali i svih građana jer u ovom imenu nema sadržaja političke, ideološke, nacionalne ili bilo koje druge konotacije i prihvatljiva je svima.

Nadamo se da će ova inicijativa naići na odobravanje nadležnih službi i same Skupštine Glavnog grada.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.