„U susret proljeću” – stazom Marka Miljanova (24.03.2018.)

Spoj mladosti i iskustva, spoj proljeća i zime, ovako bi se u najkraćem mogla opisati, sada već tradicionalna, akcija crnogorskih planinara održana u subotu 24.marta 2018.godine.

Dvadeset i troje planinara okupilo se u 9.00 h, kod spomenika generalu Đoku Miraševiću u Doljanima, u organizaciji PK „Visokogorci“, Planinarskog saveza i Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“. Akciju je podržalo Ministarstvo sporta. Nakon okupljanja, učesnici su, u organizovanoj koloni, krenuli markiranom stazom koja vodi preko Peute i Vrbice do Orljeva i dalje do postavljenog cilja – starog grada Meduna. Iako je proljeće kalendarski već počelo 20.marta, snijeg koji ih je dočekao kod vode Peute ukazivao je da se zima lako ne predaje. Upravo snijeg koji je padao prethodnih dana i loša vremenska prognoza uticali su da interesovanje za akciju i broj učesnika bude na znatno manjem nivou nego prethodnih godina.

Nakon kraće pauze za doručak i osvježenje čistom izvorskom vodom, kolona je nastavila najprije makadamskom cestom, a potom starim ilirskim putem iznad Gornje Vrbice do Orljeva. Na ovom dijelu je već bilo dovoljno snijega za grudvanje i druge zimske vragolije oduševljenih planinara. Na vrhu kamenih serpentina, po starom dobrom običaju, pauza i uživanje u pogledima na Podgoricu u daljini, kao i na ljepote sela Vrbica, Kakaricku goru i snijegom zaogrnutu Fundinu. Na Orljevu je učesnike pohoda dočekao doajen crnogorskog planinarstva Mijo Kovačević i poveo dalje do Meduna i muzeja „Marka Miljanova“. Najmlađi planinar u koloni bio je jednoipogodišnji Vuk Bošković koji je i ove godine došao sa roditeljima Jelenom i Ljubišom. U koloni je bio i sedmogodišnji Uroš sa svojim tatom, kao i Radovići Stefan i Nemanja. Braća Đajići, Dušan i Jakov ovog puta su stigli automobilom sa majkom Marijom. Učesnici akcije su ukupno prepješačili oko 15 km i prilikom uspona savladali 550 m visinske razlike.

Predstavnici Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ i ovog puta su pokazali tradicionalno kučko gostoprimstvo, učesnike akcije su dočekali, kod muzeja na Medunu, i uz riječi tople dobrodošlice počastili ih priganicama i medom, te poznatim medunskim vinom i rakijom. Učesnicima su se na prigodan način obratili sekretar Fonda za razvoj Kuča Pero Gošović, predsjednik Planinarskog saveza dr Dragan Bulatović, kao i predsjednik „Visokogoraca“ Milan Radović. Kustos muzeja dr Vukić Ilinčić, održao je prisutnima istorijski čas o drevnom gradu Medunu, kao i o liku i djelu Velikog vojvode Marka Miljanova, koji predstavlja jednu od ključnih istorijskih ličnosti naše zemlje iz druge polovine 19. vijeka. Na kraju su planinari, uz pratnju kustosa, obišli stalnu postavku eksponata u muzeju. Lijep provod i dobro raspoloženje upotpunio je snijeg koji je počeo da pada oko podne na Medunu.

Na kraju, da zaključimo kao što smo i počeli: iskustvo i mladost, zima i proljeće uvijek predstavljaju dobitnu kombinaciju.

Medun 2018.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.