U toku realizacija Opšte planinarske škole za mlade

aPlaninarski klub “VisokogorciCrne Gore” organizovao je, u subutu 14. novembra 2015., za učenike Srednje stručne škole “Ivan Uskoković” i Resursnog centra „1 jun“ planinarski izlet Brajići – Sveti Stefan. Osamnaest učenika iz ove dvije vaspitno obrazovne ustanove zajedno sa profesoricama Natašom Pajović, Rankom Tomić i Lidijom Vujić, u društvu iskusnih vodiča iz planinarskog kluba „Visokogorci Crne Gore“, uživali su planinareći ovim atraktivnim dijelom Primorske planinarske transferzale. Oni su tokom izleta posjetili tvrđavu Kosmač, manastir Svetog Spiridona u Ograđenici i manastir Praskvicu, te uživali u bajkovitim predjelima Paštrovske gore, sa lijepim pogledima na Budvansku rivijeru i Sveti Stefan. Usput su učili o orijentaciji i ishrani u prirodi,da bi na kraju ture iskazali oduševljenje i želju za ponovnim druženjem.

Izlet je organizovan u okviru projekta Opšta planinarska škola za mlade koji ima za cilj da afirmiše i promoviše planinarenje među mladima školskog uzrasta, na što zabavniji i sigurniji način, da ih podstakne na zdrav način života i animira da što više vremena provode u prirodi. Na taj način projekat će doprinijeti da mladi prihvate zdrave stilove života, upoznaju prirodna i kulturna dobra, uče pravila ponašanja u planini, a zatim stečena znanja prenose na svoju porodicu i prijatelje. Projekat se sastoji od nekoliko terijskih predavanja, projekcija filmova i izleta na terenu. Predavači i instruktori su naši poznati alpinisti Milan Radović, DušanBošković i Dragan Bulatović.

b

Poseban akcenat, prilikom realizacije ovog projekta stavljen je na upoznavanje mladih sa crnogorskim planinama i njihovim potencijalima, te sa potrebom njihove adekvatne zaštite i valorizacije. Afirmacija planinarenja i zaštita planinske prirode je od javnog interesa i najšireg društvenog značaja. Planinarstvo nas uči kako, na bezbjedan način, da uživamo na planini, da prirodu dosljedno poštujemo i da služimo ostalima za primjer. U suprotnom, ukoliko ljudi odlaze u planine nepripremljeni, što je kod nas česta pojava, to može izazvati brojene probleme, počev od negativnih uticaja na planinske ekosisteme, pa sve do ugrožavanja vlastitog i života drugih ljudi.

c

Projekat se realizuje uz podršku Fonda za aktivno građanstvo – FAKT.

dr Dragan Bulatović

Planinarska škola 2015.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.