Ueli Steck južnim licem solirao na vrh Anapurne

20531Najbrži penjač današnjice, Švajcarac Ueli Steck je još jednom zadivio planinarski svijet. Uspio je solo penjanjem južnim licem da se popenje na vrh Anapurne. Za sada nema detaljnijih informacija o usponu. Vrativši se u bazni kamp Steck je poslao kratku sms poruku: „Vrh, solo, južnim licem“. Alpinisti cijelog svijeta nestrpljivo očekuju detalje ovog poduhvata. Do tada da se podsjetimo nekih detalja vezanih za uspon na Anapurnu:

Anapurna (8091 mnv) se smatra najtežom planinom svijeta sa najvećim procentom smrtnosti od svih osamhiljadaša. Solo uspon na ovu planinu je impresivan podvig. Južnim licem, naročito. Južna stijena Anapurne se smatra jednom od najpoznatijih, najmoćnijih i najopasnijih planinskih zidova na svijetu sa 2500 metara stijene i leda. Prvi uspon na Anapurnu ovom stijenom je izveden 1970. godine. Bilo je više pokušaja koji su završavani tragično.

Ueli Steck je dva puta pokušavao uspon ovom rutom i to 2007. i 2008. godine. Oba puta su bila neuspješna zbog dolaska monsuna tokom uspona. Steck se ove godine po treći put uputio u bazni kamp pod južnom stijenom Anapurne 16. septembra. Društvo mu je pravio kanadski penjač Don Bowie. Penjači su predvidjeli da ekspedicija traje 2 mjeseca i imaju dozvolu za penjanje do 15. novembra pa se predpostavlja da će penjati još neki od vrhova.

Ovaj uspjeh Stecka je obradovao sve alpiniste jer su nakon proljetošnje nevjerovatne epizode na padinama Everesta kada su ga fizički napali i povrijedili Šerpasi, mnogi smatrali da se Švajcarac više neće vraćati u Nepal.

Iako se radi o najbržem penjaču, očigledno da ne želi da se informacije o njegovom podvigu šire brzinom kojom se penje. Zato ćemo sačekati detalje vezane za ovaj uspon, ali, već sada možemo reći da nevjerovatni Švajcarac, vlasnik mnogih rekorda u alpinizmu, nastavlja da pomjera granice…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.