Umovi 1945 m (22.04.2017.)

Aprilski pršo, loš i kišom ispran makadam do Gornjeg Vučja i oko 40 cm novog snijega, bio je dobar test i za nas i za X traila koji polako ulazi u visokogorska automobilska iskušenja.

Datum: Subota 22.04.2017.;
Planina: Sinjajevina;
Vrh: Umovi 1945 mnv;
Ekipa: Miodrag Bingulac, Zoran Prljević i Boris Čelebić;

Krećemo oko 7 sati iz Podgorice uz jak vjetar i nisku temperaturu. Poslije Mioske na 3 km, gdje po drugi put počinje treća traka, skrećemo lijevo na makadamski put koji je asfaltiran prvih 20 metara. Autom smo uspjeli iskočiti do serpetina ispred katuna Gornje Vučje a dalje od snijega nismo mogli.

Od izlaska iz šume cijelo vrijeme imamo jak vjetar i prtimo snijeg do koljena. Zbog snijega ali i ljepšeg pogleda, odlučujemo da idemo grebenom i izađemo na prvi vrh Umova koji je nešto niži od najvišeg u ovom masivu i na kome se nalazi kutija. Do vrha nam je trebalo 2:15 h.

Pogled sa ovog vrha je zaista fantastičan i ovo je naročito fotogeničan ambijent u svim dobima godine, sa novim snijegom i u ovoj bjelini, posebno. Uz to, lako je pristupan, tako da je, bez obzira na manju visinu od onih na koje smo navikli, atraktivan za planinarenje.

Zbog vremena se nismo dugo zadržali na vrhu, snijeg se oko nas topio, gotovo na oči. Uslijedio je brz povratak u kome smo, po tradiciji, svratili na kratko druženje kod prijatelja Raša u Međuriječje.

Boris Čelebić

Umovi 22.04.2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.