Uspješno evakuisan povrijeđeni planinar

IMG_0953Juče (27.04.2013. god) prilikom uspona na Bobotov kuk povrijedio se planinar iz Kosovske Mitrovice, član zvečanskog PD Zmaj Miroslav Lazarević. Zbog raznih dezinformacija koje su se pojavile u medijima, obzirom da je ekipa našeg kluba uspješno transportovala povrijeđenog do Lokvica, želimo da objavimo kako se sve dešavalo.

Miroslav je zajedno sa još dvojicom svojih drugova krenuo na Bobotov kuk iz Lokvica gdje su stigli prethodnu veče. Pola sata prije njih (oko 8 h) na Bobotov kuk je krenula naša tročlana ekipa u sastavu: Savić Glendža, Ivan Femić i Milan Radović, ostatak ekipe je krenuo na Bandijernu. Popeli smo Bobotov kuk, a onda pri silasku smo vidjeli da se ekipa PD Zmaj vraća nazad. Stigli smo ih u Valovitom dolu i vidjeli da je Miroslav povrijedio nogu. Kada su ulazili u kuloar koji predstavlja tehnički najteži dio uspona, 120 m ispod vrha, lavina je izbacila Miroslava iz staze i tu je povrijedio ligamente skočnog zgloba (po našoj procjeni). U Valovitom dolu smo mu ukazali prvu pomoć, bandažirali zglob i nastavili spuštanje. Miroslav je nastavio lagano da se spušta u pratnji svojih klupskih kolega.

U jednom momentu, kada smo se već bili raspremili u katunu Lokvice, vidjeli smo da se nešto dešava na padini kojom traverzira staza prema katunu. Odmah smo se opremili i krenuli da vidimo šta se dešava. Zatekli smo Miroslava u bolnom grču i dvojicu njegovih klupskih drugara bespomoćnih da mu kvalitetnije pruže pomoć. Miroslav se okliznuo, upao u neku sniježnu pukotinu i polomio nogu koju je prethodno povrijedio.

IMG_0952Dušan Bošković mu je imobilisao povrijeđenu nogu, stavili smo ga u bivak vreću, dobro utoplili, postavili mu grudni pojas i dogovorili taktiku spuštanja niz padinu direktno prema jezercetu u Lokvicama. Istovremeno smo pozvali GSS i bili u stalnom kontaktu sa Željkom Loncovićem načelnikom ove službe. Po spuštanju u dolinu slijedio je teži dio zadatka, izvući povrijeđenog uz padinu do koliba na Lokvicama tj. do mjesta gdje se može spustiti helikopter. Helikopter je stigao nevjerovatno brzo i gotovo u isti mah kada smo mi Miroslava izvukli do platoa kod bivaka. Čitava akcija je odrađena efikasno i uspješno. Veliku zahvalnost u ime Miroslavljevo i njegovih drugara dugujemo Željku i GSS-u jer su reagovali  brzo i stigli da slete u Lokvice prije mraka.

U akciji pomoći povrijeđenom planinaru učestvovali su Visokogorci: Dušan Bošković, Boris Čelebić, Ivan Femić, Milena Krasić, Ivana Šuković, Nada Pajkanović, Savić Glendža i Milan Radović. Naravno, sve vrijeme uz svog druga bili su i članovi PD Zmaj Dragoljub Bube Dražević i Milan Đokić koji su, iako umorni od uspona, pomogli da Miroslava uspješno transportujemo do bivaka u Lokvicama.

Nadamo se da će novinari konačno naučiti da se naš klub ne zove “Visokogorac” već Visokogorci Crne Gore, da nije iz Herceg Novog, Nikšića ili nekog drugog grada, već iz Podgorice, iako za ovakve stvari nije važno ni ko je pomagao ni iz kog je kluba niti iz kog grada je klub. Ali kad već objavljuju informaciju red je da ona bude tačna.

Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.