Uspješno na Dolomitima i Julijcima

Visokogorska ekspedicija u organizaciji našeg Kluba i uz podršku Komisije za planinarstvo, alpinizam i ekspedicije Planinarskog saveza Crne Gore realizovana je od 20. do 26. juna 2019. godine. Devetočlana ekipa je bila sastavljena od planinara iz više crnogorskih planinarskih klubova a činili su je: Jelena Čvorović, Predrag Perović, Marija Zogović, Saša Popović, Violeta Marković, Ćazim Fetahović, Anđelija Đukić, Darko Ćeranić i vodič Milan Radović.

Iako vrijeme u samom početku nije bilo naklonjeno našim planinarima, cilj je ostvaren i izvršeni su usponi na dva vrha, dok je treći, zbog izuzetno lošeg stanja na stazi okončan trista metara ispod vrha.

Na najviši vrh Dolomita, u masivu Marmolada, Punta Penia, visok 3343 m uspjeli su da se, uz pomoć zimske tehničke opreme popenju Jelena Čvorović, Predrag Perović, Marija Zogović, Violeta Marković, Ćazim Fetahović, Anđelija Đukić, Darko Ćeranić i vodič Milan Radović. Naši planinari su najviši vrh Dolomita ispenjali iz drugog pokušaja s obzirom da su se u prvom pokušaju morali vratiti sa samo 100 metara ispod vrha zbog mećave, grmljavine i izuzetno loših meteo uslova.

Drugi planirani vrh u Dolomitima Monte Civetta (3220 m) ostao je, ovog puta, nedostižan zbog lošeg stanja na stazi i velikog rizika po članove ekspedicije. Snijeg koji se otapa je u takvom stanju da ne pruža sigurno kretanje u izuzetno strmim i opasnim kuloarima. Takođe, veliki dio sigurnosnih sajli u stjenovitim vertikalama je prekriven snijegom pa je vodič odlučio da ekipu vrati trista metara ispod vrha.

Crnogorski planinari su nakon Italije posjetili Julijske Alpe u Sloveniji. Cilj je bio Jalovec (2645 m) kultna planina, simbol slovenačkog planinarstva koja se zbog tog statusa nalazi i u grbu slovenačke planinarske asocijacije. Zbog stanja na Alpima usled kasnog snijega, sezona penjanja praktično nije ni počela i još uvijek se samo najspremniji usuđuju da krenu na ozbiljnije vrhove. Iako naši planinari u dolini Tamar, u istoimenom planinarskom domu nijesu mogli da dobiju informacije o stanju na stazi, to ih nije obeshrabrilo u planu da izvrše uspon na vrh koji Slovenci nazivaju „kraljem slovenskih gora“. Nakon savladavanja izuzetno zahtjevnih tehničkih detalja uz upotrebu zimske opreme i korišćenje alpinističkih tehnika, od sedmočlane ekipe koja je krenula na uspon, nakon više od šest sati iscrpljujućeg penjanja, zastavu Crne Gore na vrhu su razvili Jelena Čvorović, Ćazim Fetahović, Predrag Perović i Milan Radović. Uspon sa povratkom na početnu tačku je trajao skoro 12 sati i svaki korak je zahtijevao izuzetnu koncentraciju i psihofizičku spremnost.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.