Visokogorci na krovu Južne Amerike

1017417_1410591465859536_1121705481_nCrnogorska zastava se još jednom zaviorila na vrhu Akonkagve – Visokogorci po drugi put, a prvi put u svojoj organizaciji, popeli su najviši vrh Južne Amerike.

Četvoročlana ekspedicija pod vođstvom Aleksandra Đajića, nakon osam dana boravka na planini izvela je uspješan uspon na najviši vrh Južne Amerike – Akonkagva 6962m, dana 17.02.2014. Pored vođe ekspedicije Aleksandra Đajića na vrhu su bili Savić Glendža i Ivan Femić – članovi Visokogoraca Crne Gore, dok je četvrti član ekspedicije Nenad Kaluđerović iz PSK Kapetan Angel sa Cetinja odustao u drugom visinskom kampu. Svi članovi ekspedicije se osjećaju dobro i spustili su se u bazni kamp na 4300 m. Za par dana, kad članovi ekspedicije doputuju u Mendozu, imaćemo više informacija o usponu i uslovima u kojima su popeli vrh,

Povratak naših planinara je planiran za 23. februar 2014. godine u 20 časova, kada se očekuje slijetanje aviona Montenegroairlinesa sa redovne linije iz Rima.

Akonkagva (6962 mnm), je najviši vrh južne i zapadne hemisfere. Nalazi se u planinskom vijencu Andi u Argentini, u blizini granice sa Čileom. Pri usponu na ovaj vrh potrebno je savladati visinsku razliku od 4200 metara od podnožja do vrha. Najveći problem su velika visinska razlika između kampova i vremenski uslovi. Uticaj okeana na klimu je veliki, pa su promjene vremenskim prilika na planini česte i nepredvidive. Akonkagva ima dosta suvu i hladnu klimu, sa izraženim vjetrovima. Nije neuobičajeno da se temperature spuste ispod -40° C i da vjetrovi duvaju brzinama preko 200 km/h. Normalne temperature na završnom usponu su od -20° C do -30° C. Svake sezone dolazi veliki broj planinara iz cijelog svijeta sa ciljem uspona na njen najviši vrh. Svake sezone se dešavaju smrtni ishodi zbog smrzavanja na jako dugim traverzama i padinama planine.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.