Visokogorci na Matterhornu

Femić i Glendža na vrhu MaterhornaČlanovi našeg Kluba Ivan Femić i Savić Glendža popeli su Materhorn (4478 m), jedan od najzahtjevnijih vrhova u Alpima. Uspon su izveli izuzetno fizički i tehnički zahtjevnom rutom, sa Švajcarske strane iz Zermatt-a preko grebena Hornlihutte. Materhorn je sinonim alpinizma, izazov za sve planinare svijeta, jedan od poslednjih problema Alpa, kako je nazvan u planinarskom svijetu.

Nakon par dana čekanja u švajcarskom gradiću Zermattu u podnožju vrha, da se vremenske prilike stabilizuju, naš dvojac je uspio da se domogne vrha 10. avgusta, na isti dan kada je na ovom vrhu 2005. godine poginuo crnogorski alpinista, član nikšićkog Javorka Danilo Petrović. Zbog toga su Visokogorci odlučili da ovaj uspon posvete pokojnom Petroviću.

MINOLTA DIGITAL CAMERAU silasku sa vrha, Femić i Glendža su imali problema sa opremom, jednom je pukla dereza a drugom je zakazala čeona lampa pa su se spuštali do duboko u noć, ali je na sreću sve proteklo u najboljem redu. Uspjehu je doprinijela dobra pripremljenost alpinista i činjenica da su bili dobro aklimatizovani. Nedavno je Femić zajedno sa Dušanom Boškovićem, Ivanom Šuković i Markom Rešetarom popeo najviši evropski vrh Elbrus na Kavkazu a Glendža, kao član ekspedicije našeg kluba stajao na vrhu Mon Blana.

Ovim usponom Visokogorci Crne Gore su uspješno okončali ovogodišnju sezonu ekspedicija na evropske planine, među kojima je vrijedan pomena i uspon na Gerlahovski štit, najviši vrh Visokih Tatri koji su prije sedam dana izveli Boris Čelebić, Zoran Prljević, Milena Krasić i Ivan Savić.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.