Visokogorci na Wild Rivers Camp-u u Sloveniji

U Sloveniji je, od 22. do 28. septembra 2017. god. na Bohinjskom jezeru i Ljubljani organizovan međunarodni omladinski kamp posvećen zaštiti divljih rijeka pod nazivom „Wild Rivers Camp“. Na kampu je bio zastupljen naš Klub i Crna Gora sa dva predstavnika: Anđela Radović i Nikola Prljević.

Na kampu u kome je učestvovalo 30 mladih ljudi iz više evropskih zemalja održano je više radionica i predavanja posvećenih zaštiti divljih rijeka od ugroženosti, najviše izgradnjom malih hidroelektrana, što je, poslednjih godina veliki problem i u Crnoj Gori. Učesnici su upoznati sa evropskim direktivama iz ove oblasti i potrebom ne samo da se sačuva biološki kvalitet rijeka već da se sačuva i osjećaj divljine rijeka koja inspiriše ljude koji dolaze i uživaju u toj divljini.

Mladi su imali priliku da nauče šta je to „aktivizam na zaštiti voda“ i da razmijene iskustva svojih država po ovom pitanju. Učesnici su sastavili Manifest za divlje rijeke a napisali su i pismo premijeru Crne Gore kako bi istaknuli svoju zabrinutost za stanje divljih rijeka obzirom na veliki broj izdatih dozvola za gradnju mini hidroelektrana. Mladi su se složili da izgradnja ovih elektrana može nepovratno oštetiti integritet divljih rijeka u ovoj nevjerovatnoj zemlji. U Ljubljani su učesnici kampa predstavili svoj Manifest predstavniku Evropske komisije.

Ovim učešćem, naš Klub je dao doprinos aktivizmu mladih i skrenuo pažnju na potrebu zaštite planinskih rijeka u Crnoj Gori kao značajnog turističkog potencijala. Zaštita životne sredine je jedna od misija Visokogoraca Crne Gore i nastavićemo da je ispunjavamo različitim akcijama i aktivnostima.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.