Winter Adventure Race (Bjelasica 2015.)

aPrelijepi pogledi, duge snijegom prekrivene padine, nepregledne šume, strmi široki kuloari, laka pristupačnost, dovoljno planinarskih domova i smještajnih kapaciteta, sve su ovo razlozi koji su nas godinama tjerali na razmišljanje da na Bjelasici organizujemo maraton na turno skijama i krpljama.

Datum održavanja: 21.-22.02.2015.;

Vrhovi: Troglava 2072m, Zekova Glava 2117m i Crna Glava 2139m ;

Učesnici manifestacije: Visokogorci CG, PK Bjelasica Kolašin, PK Komovi Podgorica, Savez Extremnih Sportova-Beograd, PK Pobeda Beograd, PK Runolist-Jagodina, kao i pojedinci, samostalni planinari i skijaši;

Iako ideja o organizaciji jednog zimskog planinarskog maratona već godinama stanuje u našem klubu, tek ove godine su se posložile kockice da se ideja sprovede u djelo. Poslije višegodišnjeg obilaženja trase i prolaska maršute koja je potencijalno dobra za organizaciju zimskog planinarskog maratona na turno skijama i krpljama, odlučili smo da, ove godine, krenemo sa održavanjem maratona. Nazvali smo ga Winter Adventure Race – Bjelasica 2015. a zamislili smo je kao manifestaciju otvorenog tipa koja će postati tradicionalna. U Crnoj Gori je malo zimskih planinarskih manifestacija koje bi mogle, vremenom, imati i turistički i sportski značaj. A kad se ima u vidu da imamo sjajne terene za razne vrste outdoor aktivnosti, ekstremnih sportova i aktivnog turizma, onda je jasno da treba angažovati kapacitete koji bi doprinijeli da se, konačno, krene sa manifestacijama i takmičenjima ovog tipa.

b

Iako smo trku, za ovu godinu, zamislili kao revijalnu i promotivnu, ona je, na naše veliko zadovoljstvo već prve godine dobila međunarodni karakter. Na naš poziv odazvalo se 36 planinara iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su učestvovali na maratonskoj trasi dugoj 36 km. Start trke  je bio na skijalištu Jezerine, a ruta je vodila pored pl.doma Vranjak preko Troglave, Zegove glave, Crne glave, Ursulovačkog jezera, Šiškog jezera, Jusinog brijega, izvora Biogradske rijeke nazad do doma Vranjak.

Trka, u kojoj su svi učesnici pobjednici, počela je u 8:00 h i do pl.doma Vranjak pratilo nas je lijepo, sučano i toplo vrijeme. Kod doma pravimo kraću pauzu gdje nam se pridružio i drugi dio ekipe, koja je, prethodnu veče izašla do doma kako bi logistički pripremili održavanje trke i prihvat gostiju. Od doma učesnici na skijama odvajaju se od ekipe koja je na krpljama zbog zaleđenog snijega koji skijašima pravi probleme, makar učesnicima bez dereza, i uz dosta napora grabe ka Troglavi. Gore kratko zadržavanje i uživanje u pogledu koliko se može od jakog južnog vjetra. Novinarske ekipe Prve televizije i ekipa Ivana Ivanovica koja je stigla sa zadatkom da napravi novu epizodu emisije „Život sa planinom“, zbog vremenskih prilika koje postaju ekstremne i  zbog nedostatka adekvatne opreme, moraju ovdje završiti praćenje trke.

Takmičari nastavlja po sunčanom ali hladnom vremenu uz vjetar koji stalno pojačava. Prolazimo Zekovu glavu i nastavljamo grebenom koga je vjetar gotovo očistio od snijega, ka Crnoj glavi. Učesnici na krpljama, kojim zaledjena podloga više odgovara, prave suprotno očekivanjima, prednost nad skijašima i kolona se razvlači. Na završnom usponu na Crnu glavu vjetar dostiže toliku jačinu da se lakši učesnici jedva održavaju na nogama. Na samom vrhu, gdje se okupila većina ekipe, uslijedilo je kratko czadržavanje, koliko je to jak i hladan vjetar dozvoljavao  i donošenje mudre odluke da se skrati trasa maratona i odustane od silaska na Šiško jezero. Vrijeme potrebno za dalje napredovanje zacrtanom stazom bi ugrozilo bezbjedan povratak tako da su svi učesnici prihvatili odluku organizatora. I ova staza je, posebno u ekstremnim uslovima jakog vjetra i hladnoće, dovoljno duga da svi učesnici testiraju izdržljivost i umijeće kretanja i boravka u zimskim uslovima planine. Vraćamo se nazad, ovog puta pored izvora Biogradske rijeke, na Kordelj do planinarskog doma Vranjak. Ipak dva učesnika iz PK Bjelasica Kolašin, Janko Šćepanović i Darko Bulatović, koji  su na vrh stigli prvi, i koji nisu znali za odluku, nastavili su ka jezerima i odradili cijelu trasu maratona i u domu se pojavili poslije 10 sati hoda na nordijskim skijama. Njihovim povratkom okončan je takmičarski dio manifestacije koji je završen uspješno, bez ijednog incidenta i na zadovoljstvo svih učesnika i organizatora.

Nakon zajedničke večere i uživanja u čarima Đajinih kulinarskih sposobnosti koje je, i ovog puta potvrdio ukusnim pasuljem, počeo je svečani dio manifestacije: pozdravni govor, dodjela zahvalnica i zatavaranje manifestacije. Nastavljeno je sa dobrim druženjem do kasno u noć, analizirala se sama trka, davali dobri predlozi kako unaprijediti manifestaciju za narednu godine kada će ona imati takmičarski karakter. U nedelju nas je čekao oblačan dan i dvadesetak cm novog, mokrog, jugovog snijega. Od jutarnjih sati učesnici su odlazili u grupama prema Jezerinama i Kolašinu, mi, organizatori zajedno sa ljubaznim domaćinima iz PK Bjelasica nastavili uživanje u jedinstvenom ambijentu bjelasičke zimske idile i toplog, ušuškanog doma na Vranjaku, do popodnevnih sati kada smo i mi krenuli niz bjelasičke padine i šume…

Na prvom bjelasičkom maratonu učestvovali su turno skijaši, učesnici na nordijskim skijama i krpljari. Ruta je bila lijepa i atraktivna sa dobrim pogledima ali je i pokazala određene nedostatke koji bi mogli praviti velike probleme, pogotovo po lošijim meteo uslovima. Za sljedeću godinu planiramo novu, dužu i atraktiviniju rutu, koja će imati i alternativu za slučaj lošeg vremena, kontrolne tačke i, naravno, biće takmičarskog karaktera.

d

Zahvaljujemo se svim učesnicima koji su dolaskom podržali manifestaciju, davali konstruktivne predloge za njeno unapređenje, kao i privrednim subjektima i lokalnim institucijama koji su nas podržali u realizaciji maratona. Posebnu zahvlanost dugujemo planinarima PK „Bjelasica“ Kolašin koji su od početka podržali realizaciju ideje učestvovanjem u samoj trci, logistikom, ustupanjem doma, a najviše toplom dobrodošlicom kojom su dali najbitniju crtu svake planinarske akcije. Pozitivna atmosfera i vedar duh je nešto što bi bio zaključak i glavna karakteristika dvodnevnog druženja planinara na Bjelasici. Nadamo se da je ovo tek početak dobre saradnje koja će se u narednom periodu ostvariti kroz brojne aktivnosti u kolašinskoj opštini koja je Bogom dana za sve aktivnosti u prirodi.

Zahvaljujemo sponzorima manifestacije: Turistička organizacija Kolašin, Društvo prijatelja Kolašina, Crveni krst Kolašin, Apartmani Mirović, Apartmani Jovanović, Carlsberg Montenegro;

Boris Čelebić

 

Winter Adventure Race (Bjelasica 2015.)

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.