Završena speleo ekspedicija „Trnovo 2015.“

IMG_9219Speleo-ronilačka ekspedicija „Trnovo 2015.“ u organizaciji DDISKF (Dinaridi-društvo za istraživanje kraških fenomena) iz Zagreba i našeg kluba zvanično je zatvorena. Kao i prošle godine, istraživane su pećine Spila, Grbočica i Babatuša na teritoriji crmničkog sela Trnova. U ekspediciji su učestvovali speleolozi i speleo-ronioci iz zemalja regiona, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore. Iz Crne Gore, pored naših članova, učestvovalo je Bio-speleološko društvo iz Podgorice.

Ovogodišnje istraživanje je poslužilo da se uradi novi nacrt ovih objekata, preronjen je novi sifon i spojene su dvije pećina: Spila i Babatuša, čime su potvrđene pretpostavke da ovi objekti predstavljaju sistem.

Snimljeno je obilje materijala, tako da će DDISKF montirati film o ovim pećinama kao i monografiju ekspedicije. Sve ovo treba da posluži u svrhu realizacije zajedničkog projekta „Zaustavljeno vrijeme“ koji bi značio turističku valorizaciju jedinstvenog etno ambijanta sela Trnova i pećinskog parka. Naš klub će kroz projekte prekogranične saradnje sa Hrvatskom pokušati, u narednom periodu, na osnovu relevantnih podataka dobijenih istraživanjem da realizuje ovaj projekat za koji vjerujemo da ima sjajne potencijale i koji bi upotpunio turističku ponudu regije nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.